Кароліно-Бугазька територіальна громада

Одеська область, Білгород-Дністровський район

20.12.2023 11:17

НСЗУ: як знайти сімейного лікаря, який надає ментальну підтримку?

6582b1424fb15__410967742_667057505591027_4492285050761416252_n.jpg

З початком повномасштабної війни допомога у сфері ментального здоров’я стала одним із пріоритетів Програми медичних гарантій.

Для підтримки цього напряму Національна служба здоров’я України реалізує окремий пакет з підтримки ментального здоровʼя — “Супровід і лікування дорослих і дітей з психічними розладами на первинному рівні медичної допомоги”.

Допомогу в сфері ментального здоров’я надають сімейні лікарі, терапевти та педіатри, які працюють в закладах із договором на пакет “Супровід і лікування дорослих та дітей з психічними розладами на первинному рівні медичної допомоги”.

Нині 864 заклади мають договір на пакет “Супровід і лікування дорослих та дітей з психічними розладами на первинному рівні медичної допомоги”.

Сімейні лікарі, терапевти й педіатри цих закладів пройшли курс від Академії НСЗУ “Ведення поширених психічних розладів на первинному рівні медичної допомоги із використанням керівництва mhGAP”.

Лікар первинної медичної допомоги може виявити психічні розлади та надати необхідну медичну допомогу, а у разі потреби — направить до психіатра.

За перший рік дії пакета понад 76 тис. українців отримали допомогу в сфері ментального здоровʼя у лікаря первинної медичної допомоги.

Знайти сімейного лікаря, який надає ментальну підтримку можна:

За допомогою онлайн-мапи на сайті НСЗУ: https://cutt.ly/xwu337x2. За допомогою фільтрів можна обирати область, населений пункт чи спеціалізацію лікаря. На мапі з’являться медзаклади, які відповідають застосованим фільтрам. А також їх адреси та телефони, за якими можна звернутися або записатися на прийом;

Відеоінструкція, як користуватися онлайн-мапою: https://www.facebook.com/nszu.ukr/videos/272127338758046;

Зателефонувавши до контакт-центру НСЗУ за номером 16-77.

На сайті Всеукраїнської програми ментального здоров'я “Ти як?” в “Аптечці швидкої психологічної допомоги” зібрано корисну інформацію, як навчитися піклуватися про себе та своїх рідних:

як допомогти дитині https://www.howareu.com/#section-help-child-text;

як допомогти собі https://www.howareu.com/#section-first-aid-kit;

техніки самодопомоги https://www.howareu.com/#techniques.