Кароліно-Бугазька територіальна громада

Одеська область, Білгород-Дністровський район

06.12.2023 16:45

З 25 ЛИСТОПАДА ДО 10 ГРУДНЯ ВІДБУВАЄТЬСЯ ЩОРІЧНА ВСЕУКРАЇНСЬКА АКЦІЯ “16 ДНІВ ПРОТИ НАСИЛЬСТВА”

65708922cd393__407722164_659485856348192_5961027433064840056_n.jpg

Це нагода підвищити рівень обізнаності людей щодо усіх форм насильства та головне – щодо дій в ситуації, коли вам або вашим близьким потрібна допомога.

Насильство може бути:

• психологічним, коли агресор принижує та маніпулює вами, ігнорує або зневажає ваші думки, почуття, бажання. До цього виду насилля можна віднести погрози, переслідування, постійний контроль з боку кривдника. Також це може бути дискримінацією ваших переконання, віросповідання, національної, расової належності чи походження, шантаж тощо;

• економічним, якщо вам забороняють використовувати ваші кошти так, як ви вважаєте за потрібне, або обмежують доступ до грошей. Це також може бути пошкодження вашого майна, перешкоджання в доступі до їжі, житла, майна, обмеження в можливості працевлаштування чи навчання, змушення до жебрацтва;

• сексуальним, коли кривдник примушує до небажаних сексуальних контактів з ним чи з іншими людьми, збочених форм сексуальних стосунків, до роботи у порноіндустрії чи секс-бізнесі, до вагітності чи аборту;

• фізичним, у разі коли кривдник наносить тілесні ушкодження, обмежує вашу свободу, не випускає або не впускає до власного помешкання. Насильством слід вважати змушення до вживання алкоголю чи наркотиків, погрози вбити чи створити ситуацію, яка може загрожувати вашому життю та безпеці, примусове переміщення в межах держави або за кордон, позбавлення їжі, сну чи відпочинку.

Якщо ви зазнали будь-якого з видів насильства або розумієте, що існує загроза його скоєння, пам’ятайте, що найголовніше правило – НЕ ПОТРІБНО ЦЬОГО ТЕРПІТИ!

ЩО РОБИТИ ОСОБІ, ПОТЕРПІЛІЙ ВІД ДОМАШНЬОГО НАСИЛЬСТВА.

КРОК 1. Негайно телефонуйте за номером «102». При виклику екіпажу патрульної поліції слід зазначити, що вам потрібен саме екіпаж «ПОЛІНА» (поліція проти домашнього насильства), які реагують виключно на виклики, що пов`язані із домашнім насильством. Виклик поліції за номером «102» в подальшому допоможе вам встановити факт здійснення такого виклику у разі, якщо поліція не приїхала або не вжила належних заходів.

Екіпаж патрульної поліції фіксує прояв домашнього насильства у будь-якій формі та вживає такі заходи:

складає протокол про адміністративне правопорушення (ст. 173-2 Кодексу України про адміністративні правопорушення), який разом з матеріалами, що зібрані працівниками поліції на підтвердження факту домашнього насильства, надсилається до суду;

за наявності для цього підстав, затримує кривдника максимум на 3 години;

застосовує терміновий заборонний припис стосовно кривдника (виноситься строком до 10 діб у разі існування безпосередньої загрози життю чи здоров’ю постраждалої особи).

У разі, якщо з будь-яких причин ви не викликали поліцію та не зафіксували факт домашнього насильства в момент вчинення, вирушайте до територіального відділення поліції та напишіть заяву про притягнення кривдника до відповідальності.

КРОК 2. У разі, якщо ви стали жертвою домашнього фізичного або сексуального насильства, НЕГАЙНО вирушайте на прийом до лікаря у травмпункт/судово-медичного експерта, щоб своєчасно зафіксувати тілесні ушкодження і визначити ступінь їх тяжкості. Надалі це допоможе притягнути вашого кривдника до кримінальної відповідальності. Складіть письмову заяву про вчинення кримінального правопорушення.

КРОК 3. У разі вчинення фізичного або домашнього насильства, бажано НЕГАЙНО звернутись до районного відділення поліції для складання письмової заяви про вчинення кримінального правопорушення, до якого за необхідності слід додати копію висновку судово-медичного експерта.

КРОК 4. Скористайтесь правом на встановлення обмежувального припису.

Обмежувальний припис це – одне або кілька заходів тимчасового обмеження прав кривдника або покладання на нього обов’язків, спрямований на забезпечення безпеки постраждалої особи. Обмежувальний припис виноситься судом строком від 1 до 6 місяців (може бути продовжений до 6 місяців). Про видачу обмежувального припису варто звертатися в суд за місцем проживання (перебування) особи, яка постраждала. Протягом 72 годин з моменту прийняття такої заяви суд приймає відповідне рішення.

КРОК 5. Якщо ви потребуєте вирішення юридичних питань – скористайтесь своїм законним правом на безоплатну правову допомогу та звертайтеся до місцевих центрів із надання вторинної правової допомоги. Однією з категорій осіб, яким надається безоплатна вторинна правова допомога, є жертви домашнього насильства. А це означає, що в разі, якщо ви стали заручником такої ситуації, то маєте право на безоплатне представництво ваших інтересів у судах, інших державних органах, органах місцевого самоврядування, перед іншими особами; складання процесуальних документів та захист.

Щоб отримати усну консультацію, телефонуйте до контактного центру системи БПД за номером: 0 800 213 103. Дзвінки зі стаціонарних та мобільних телефонів у межах України безкоштовні. Контактний центр працює в будні з 8:00 до 18:00.