Кароліно-Бугазька територіальна громада

Одеська область, Білгород-Дністровський район

29.08.2023 12:40

До уваги роботодавців: в Україні відновлюють штрафи за зарплати "в конвертах"

default-for-import.jpg

Станом на кінець літа, як зазначають у Держпраці, майже 9% українців працюють нелегально і не платять податки до державного бюджету.

У Державній службі з праці оголосили про відновлення перевірок підприємств для боротьби з тіньовою зайнятістю. Про це заявив в ефірі "Українського радіо" заступник керівника Центрального міжрегіонального управління Держпраці Андрій Харченко.

Він пояснив, що станом на кінець літа майже 9% зайнятих українців працевлаштовані нелегально. Це означає, що вони працюють без трудового договору і не платять податки.

Андрій Харченко зазначив, що найбільша кількість використання незадекларованої праці зосереджена в:

  • закладах громадського харчування;

  • торгівлі;

  • будівництві;

  • сфері сільського господарства.

"Але помилково вважати, що весь бізнес працює в тіні. І наша інформаційна кампанія теж дає свої результати", — розповів він.

Які штрафи загрожують роботодавцям

За словами Андрія Харченка, у 2023 році Міністерство економіки дало змогу інспекторам служби відновити позапланові перевірки на предмет незадекларованої роботи. За підсумками перевірок роботодавців притягнуть не тільки до адміністративної, а й кримінальної відповідальності за нелегальних працівників.

Так, штрафи для компаній становлять 10 мінімальних зарплат за одного нелегально працюючого громадянина — 67 тисяч гривень. Якщо роботодавець попадеться на повторному порушенні, тоді йому загрожує штраф у розмірі 30 мінімальних зарплат — 200 тисяч гривень .

Компенсація за працевлаштування безробітних

Українські роботодавці можуть розраховувати відразу на кілька видів компенсації, якщо влаштовуватимуть на роботу офіційно непрацевлаштованих громадян. Наприклад, роботодавцям належить:

  • компенсація Єдиного соціального внеску (ЄСВ) за працевлаштування;

  • компенсація 50% мінімальної заробітної плати за працевлаштування:

  • компенсація 50% фактичних витрат на оплату праці за працевлаштування.

Зазначимо, що з січня 2023 року умови виплат компенсацій роботодавцям, які працевлаштовують внутрішньо переміщених осіб (ВПО), було змінено. Так, компенсація витрат нараховуватиметься в розмірі фактичних витрат на оплату праці переселенців, прийнятих після направлення центрів зайнятості. Водночас компенсація не може перевищувати два розміри мінімальної заробітної плати (тобто бути більшою за 13 400 грнабо вирахуваної з неї відповідної суми, якщо у переселенця був графік неповного робочого дня.

Тим часом в Україні хочуть зобов'язати всіх роботодавців погасити наявні заборгованості перед працівниками. В іншому разі їм загрожують чималі штрафи, йдеться в законопроєкті №9510, зареєстрованому 19 липня у Верховній Раді України.