Кароліно-Бугазька територіальна громада

Одеська область, Білгород-Дністровський район

20.06.2023 16:42

Профілактика гострих кишкових інфекцій, холери

6491ad2649aeb__870788787087.jpg

З початком епідемічного сезону гострих кишкових інфекцій зростає ризик виникнення холери. Інфекційними  називаються захворювання, які спричиненні проникненням в організм патогенних мікроорганізмів. При інфекційних хворобах ефективність профілактичних заходів залежить від рівня гігієнічних знань населення.

Відповідно до наказу МОЗ УКраїни від 17.05.2001 року № 188 одеський регіон віднесено до території першого типу епідемічного прояву холери. А в умовах руйнування обєктів критичної інфраструктури через військову агресію російської федерації проти України, він значно зростає. Основними джерелами щодо забруднення обєктів довкілля залишаються каналізаційні очисні споруди та мережі, що перебувають в зруйнованому або у незадовільному технічному стані та потребують проведення капітальних ремонтів чи реконструкції

Використання забрудненої води для поливки городів може привести до зараження овочів та фруктів, а ії вживання в їжу без санітарної обробки приводить до зараження людини.

Інші продукти можуть забруднюватись збудниками кишкових інфекцій в результаті недотримання хворими і бацилоносіями правил особистої гігієни. В багатьох продуктах  із них мікроби не тільки тривалий час зберігають свою активність, але розмножуються і накопичуються.

Ось чому, в теплу пору слід бути особливо обережними, постійно дотримуватись чистоти рук, посуду, споживати лише добре вимиті фрукти та овочі, свіжі, охайно приготовлені страви, вживати чисту воду. Тобто, необхідно зробити все для того, щоб у шлунок не потрапили мікроби-вороги.

Додержання правил особистої гігієни, включаючи регулярне миття рук,- запорука значного скорочення захворюваності кишковими інфекціями.  Руки необхідно мити  перед їдою, приготуванням їжі, після кожного відвідування туалету. Проте не всі, особливо діти, вміють правильно це робити . Спочатку руки слід змочити водою, потім намилити їх і розтерти мило до утворення  густої піни далі піну змити. Цю процедуру проробити двічі, тричі. Слід мити не лише тильні й долонні  поверхні кистей, а й між пальцями. Якнайретельніше  повинні стежити за чистотою рук працівники дошкільних дитячих закладів, а також ті, хто має справу  з приготуванням та реалізацією  харчових продуктів. Нехтування правилами  може призвести до групового захворювання кишковими інфекціями.

Важливе значення  в профілактиці гострих кишкових захворювань має виконання  санітарних правил приготування й зберігання їжі, бо саме тут криється джерело небезпеки розмноження  хвороботворних мікроорганізмів.

Значно легше запобігти захворюванню ніж його лікувати, до того ж іноді захворювання набуває гостро-кишкового перебігу, виникають небажані ускладнення особливо, якщо хворий несвоєчасно звертається до лікаря,  хворі починають самолікування в надії на швидке одужання. Це однак шкідливо, як для хворого  так  і для тих, хто його оточує, бо в одного хвороба може протікати легко, а в іншого дуже важко. Навіть якщо хвороба починається легко, невідомо як вона закінчиться, і лише лікар може передбачити весь хід хвороби і в разі потреби, своєчасно допомогти.

Додержання простих гігієнічних правил, особливо влітку, активна допомога лікарям у виявленні хворих, своєчасне проведення протиепідемічних заходів допоможе  знизити рівень захворюваності гострими кишковими інфекціями.