Кароліно-Бугазька територіальна громада

Одеська область, Білгород-Дністровський район

25.05.2023 14:19

Кібербезпека під час війни: як захистити інформацію та пристрої

646f4471e3256__1-fill-560x329.png

Захист ваших гаджетів від шкідливих програм, встановлення надійних паролів та кілька правил із кібербезпеки – заходи обачності, які вбережуть вас від зловмисників, що хочуть заволодіти вашими даними, разом із даними банківських карток і акаунтів у соцмережах.

  • Насамперед захистіть свої пристрої від шкідливих програм – встановіть антивірусні програми. Рекомендуємо: Avast, ESET, McAfee, Zillya.
  • Завантажуйте антивірусну програму тільки з офіційного сайту розробника чи з перевірених джерел (Play Market, App Gallery, App Store і Google Play). Якщо не можете придбати платну версію програми – знайдіть безкоштовний аналог, але не завантажуйте зламані версії платних програм.
  • Систематично перевіряйте ваш пристрій, USB-накопичувачі та інші зовнішні пристрої, які підключаєте до комп’ютера, на наявність загроз, що можуть зашкодити вашим даним.
  • Періодично скидайте налаштування свого смартфона.
  • Не переходьте за сумнівними посиланнями.
  • Звертайте увагу на різку та помітну зміну в роботі пристрою – можливо, це наслідок діяльності шкідливих програм.
  • Подбайте про захищеність ваших пристроїв та облікових записів – встановіть надійні паролі. Ось корисний сервіс, де можна перевірити паролі на витік.
  • Підтримуйте браузери в робочому стані – своєчасно оновлюйте їх, як і решту інстальованих на пристрої програм та саму операційну систему. А ще – завантажуйте їх лише з офіційних сайтів і використовуйте лише мінімум розширень до них.
  • Безпечно завантажуйте і використовуйте застосунки та файли: вибирайте лише ліцензійне програмне забезпечення із перевірених джерел, не завантажуйте файлів і застосунків із невідомих джерел, встановлені файли перевіряйте за допомогою антивіруса, уникайте використання застосунків російських розробників
  • Захистіть свої месенджери від зловмисних розсилань. Запам’ятайте: державні органи й служби не розсилають у месенджерах повідомлення з проханням відкрити вкладений файл і не просять надати дані банківських карток, паспортну інформацію, дані персональних акаунтів у соцмережах тощо.
  • Зберігайте дані безпечно – у зашифрованому вигляді або в прихованих папках та альбомах. Зберігайте копії важливих файлів у хмарному сховищі. Не зберігайте у пам’яті смартфону інформацію, яка може вам зашкодити в разі окупації та обшуку.

Посилання для перегляду:

- відеоматеріал «Кібербезпека під час війни» за посиланням: http://surl.li/hdifu

- інфографіки на тему «Захистить ваші дана та гроші від шахраїв» за посиланням: http://surl.li/hdigb

- текстовий інформаційний матеріал «Захист ваших ґаджетів від шкідливих програм, встановлення надійних паролів та кілька правил з кібербезпеки – заходи обачності, які вбережуть вас від зловмисників, які хочуть заволодіти вашими даними, включно з даними банківських карток і акаунтів у соцмережах» за посиланням: http://surl.li/hdigg