Кароліно-Бугазька територіальна громада

Одеська область, Білгород-Дністровський район

19.05.2021 11:54

Кожній дитині потрібна родина

60a4d20714a9a__6075844c5af6e796790042.jpg

На первинному обліку дітей, які залишилися без батьківського піклування, дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування у службі у справах дітей Кароліно-Бугазької сільської ради перебуває 21 дитина. Із них: 2 дітей виховується в прийомній сім’ї, 7 дітей  виховуються в родинах опікунів, піклувальників та 12 дітей виховуються в державних закладах.

Дитина-сирота – це дитина, у якої померли, чи загинули батьки.

Діти, які залишилися без батьківського піклування – це діти, які залишилися без піклування батьків у зв’язку з:

  • позбавленням їх батьківських прав;
  • відібранням у батьків без позбавлення батьківських прав;
  • визнанням батьків безвісно відсутніми;
  • визнання батьків недієздатними;
  • оголошенням батьків померлими;
  • відбування батьків покарання в місцях позбавлення волі;
  • перебування батьків під вартою на час слідства;
  • розшуком батьків органами внутрішніх справ, пов’язаним з ухиленням від сплати  аліментів та відсутністю відомостей про їх місцезнаходження;
  • тривалою хворобою батьків, яка перешкоджає їм виконувати свої батьківські обов’язки.

Встановлення опіки, піклування – це влаштування дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, в родини громадян з метою забезпечення їх особистих майнових і немайнових прав, створення належних умов проживання, виховання, освіти, розвитку. Опіка встановлюється для дитини, яка не досягла чотирнадцяти років, а піклування – над дитиною у віці від чотирнадцяти до вісімнадцяти років. Опікуном, піклувальником призначається переважно особа, яка перебуває  у сімейних, родинних стосунках з підопічним, з урахуванням особистих стосунків між ними. У разі призначення опікуна, піклувальника враховується бажання дитини. Опіка, піклування найпоширеніша сімейна форма влаштування дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування.

Прийомна сім’я – це сім’я  або окрема особа, яка не перебуває у шлюбі, добровільно бере на виховання та спільне проживання від одного до чотирьох  дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування. Діти перебувають в прийомній сім’ї до 18 років, а в разі продовження навчання у загальноосвітньому, професійно-технічному чи вищому навчальному закладі І-ІV рівня акредитації – до його закінчення.

Якщо дитина-сирота чи дитина, позбавлена батьківського піклування виховується в державному закладі, заклад приймає обов’язки опікуна для дитини.

Але державний заклад не найкраще місце для виховання дитини. Забезпечити належні умови для виховання дитини, яка опинилася без батьківського піклування можливо саме у сімейному оточенні, в атмосфері щастя, любові, розуміння.

Держава забезпечує пріоритет сімейного виховання та створення умов для розвитку дітей, надаючи родині  матеріальну та соціальну підтримку.

Хто хоче мати велику родину і подарувати сімейну турботу дитині – візьміть у свою родину дитину-сироту, чи  дитину, позбавлену батьківського піклування.

Служба у справах дітей                                                                               Кароліно-Бугазької сільської ради