Кароліно-Бугазька територіальна громада

Одеська область, Білгород-Дністровський район

18.04.2022 17:14

В Україні діє соціальний проект «Прихисток»

624547364c747__prihistok_3.webp

Здійснення прямої військової агресії росії проти України призвело до руйнації цивільної інфраструктури, помешкань, загибелі українських громадян. Більшість тих, чиї домівки знаходились на лінії зіткнення та окупації загарбників, опинилися в скрутному становищі та вимушені були покинути рідні місця.

З метою об’єднання спільних зусиль у забезпеченні наших громадян безпечним прихистком діє соціальний проект «Прихисток». Це проект по розміщенню українців, які вимушені переїхати із зон бойових дій.

Соціальний проект має на меті заохотити українців поділитися своїм житлом та затишком і прихистити усіх внутрішньо переміщених спів громад., Відтепер кожен в Україні, хто безкоштовно прихистив в своїй домівці вимушених переселенців із постраждалих від війни регіонів, зможе отримати державну компенсацію на покриття витрат та оплату житлово-комунальних послуг.

Для отримання компенсації, власнику житла потрібно розмістити оголошення про наявне безкоштовне житло на веб-сайті Прихисток, а також подати заяву з інформацією про розміщених осіб до виконавчого комітету сільської, селищної, міської ради за місцем розташування житла. ⠀

Компенсацію зможуть отримати всі громадяни України, які прихистили у своєму помешканні переселенців з областей, де ведуться бойові дії.

Компенсація за комунальні послуги буде надаватись громадянам, які є власниками житла і безплатно розміщували у себе переселенців, які рятували своє життя від війни.

Розмір компенсації становитиме 14,77 за одну людину на добу. Тобто, в місяць максимальна сума може становити до 457 грн за кожного прийнятого переселенця. Точна сума залежатиме від кількості прийнятих біженців та кількості днів, які вони провели у господаря вдома.

Для того, щоб податись на компенсацію, власник приміщення повинен зареєструвати своє житло на сайті Прихисток (prykhystok.gov.ua) в розділі оголошень.

Після реєстрації на сайті та зустрічі людей, наступного ж дня власник житла має зареєструвати їх у виконкомі місцевої ради – міської, сільської чи ОТГ, або у ЦНАПі. Де вказати прізвище, ім’я та по-батькові кожної з розміщених осіб, додавши копії документів, що посвідчують їх особи.

А в разі зміни мешканців - подати заяву з інформацією про зміну переліку осіб, розміщених в жилому приміщенні. Такі списки необхідно буде подавати до 5 числа кожного місяця.

Там же, у виконкомі місцевої ради, за місцем розташування жилого приміщення, подати заяву встановленого зразка на отримання компенсації вартості комунальних послуг – її вже розробив Кабмін. Варто зазначити, що в майбутньому подібну заявку можна буде подати онлайн.

Після чого, до 20 числа наступного місяця буде здійснена виплата компенсації комунальних послуг, на карту, яка буде вказана заявником. Також важливою умовою для отримання компенсації для власників житла є відсутність боргів за комунальні послуги.