19.06.2025 16:47
Профілактика сальмонельозу

Білгород-Дністровське районне управління
Головного управління Держпродспоживслужби в Одеській області інформує
Сальмонельоз – небезпечне гостре кишкове інфекційне захворювання, яке характеризується переважним ураженням травної системи з розвитком діареї, інтоксикації та зневоднення.
В 96-98% випадків інфікування пов'язане зі споживанням забруднених сальмонелами продуктів харчування. Серед них яйця, м’ясо птиці, тварин, риби, фрукти та овочі, а також готові страви, що не підлягають термічній обробці – салати, студні, кондитерська продукція (особливо креми).
Основним джерелом інфекції є сільськогосподарські тварини (велика рогата худоба, свині, качки, гуси, кури), гризуни, а також люди, як хворі на сальмонельоз, так і носії. Особливу небезпеку вони несуть, якщо працюють на харчових підприємствах, у дитячих дошкільних і лікувальних закладах, пологових будинках, оскільки можуть спричинити епідемічні спалахи сальмонельозу.
Будь-які кишкові інфекції мають сезонні коливання - підвищення захворюваності на сальмонельоз найчастіше спостерігається в теплу пору року.
Інфікування продуктів харчування відбувається при контакті сирих та готових продуктів, під час їх зберігання та транспортування, при використанні одного кухонного приладдя як для сирих продуктів, так і готових – призначених для вживання.
Найбільшу небезпеку представляють такі продукти і страви, які після приготування не піддаються термічній обробці, особливо якщо вони тривало зберігаються при кімнатній температурі.
Слід пам’ятати, що навіть при інтенсивному розмноженні сальмонел у харчових продуктах, вони не змінюють ні смаку, ні запаху, ні зовнішнього вигляду продуктів.
Сальмонельозу властива різноманітність проявів хвороби. При харчовому зараженні розвивається, як правило, сальмонельоз типу харчової токсикоінфекції. Інкубаційний період від кількох годин до 1-2 днів. Гостро та швидко розвиваються явища гастроентериту та гастроентероколіту (біль у животі, блювання, пронос). Підвищується температура тіла, випорожнення прискорюються, вони рідкі, пінисті, дуже неприємного запаху.
Щоб запобігти захворюванню на сальмонельоз, необхідно виконувати певні правила:
- не слід вживати м’ясні та молочні продукти, придбані на стихійних ринках, адже вони продаються без ветеринарно-санітарного контролю;
- м’ясо і птицю необхідно добре проварювати або прожарювати невеликими шматками;
- під час кулінарної обробки продуктів обов’язково слід дотримуватися правил використання кухонного інвентарю (ножі, дошки) – окремо для сирого м’яса, риби, овочів і готових виробів. Це вкрай важливо для запобігання вторинного зараження виготовлених страв сальмонелами від сирих продуктів;
- дотримуватись гігієнічних вимог до зберігання харчових продуктів та готових страв: всі швидкопсувні продукти зберігати у холодильнику, забезпечивши роздільне зберігання сировини та готової продукції, а також дотримання температурних умов та термінів зберігання;
- необхідно дотримуватись правил особистої гігієни, частіше мити руки з милом, особливо, після повернення з вулиці, перед вживанням їжі, після відвідування туалету.
Не порушуйте цих правил! Адже виконати їх легше, ніж лікуватися потім!
Поділитись
Дізнайтеся також
19/06/2025
Відбулося засідання сесії
19/06/2025
Ботулізм: про що треба пам’ятати
Усі новини