Кароліно-Бугазька територіальна громада

Одеська область, Білгород-Дністровський район

29.12.2021 09:29

ЗВІТ про роботу відділу соціального захисту та охорони здоров’я населення Кароліно-Бугазької сільської ради Білгород-Дністровського району за 2021 рік

61cd609509c2b__5dcd5aec15b8d403442582.jpg

Відділ соціального захисту та охорони здоров’я населення Кароліно-Бугазької сільської ради Білгород-Дністровського району Одеської області утворено рішенням Кароліно-Бугазької сільської ради Білгород-Дністровського району Одеської області від 17.12.2020 року № 31-VІІІ. Штатна чисельність - 4 посадові особи: начальник відділу, 3 головних спеціалісти відділу, у т. ч. – фахівець із соціальної роботи.

Відділом соціального захисту та охорони здоров’я населення забезпечено виконання завдань та функцій відповідно до визначених повноважень.

Головним завданням відділу соціального захисту та охорони здоров’я населення є сприяння у розв’язанні проблемних питань та надання соціальних послуг мешканцям громади.

Відповідні інформаційні та технологічні картки розроблено та затверджено рішенням Кароліно-Бугазької сільської ради від 07 вересня 2021 року № 470-VІІІ.

Складено соціальний паспорт Кароліно-Бугазької сільської ради Білгород-Дністровського району Одеської області.

Відповідно до соціального паспорту загальна чисельність населення громади на 01 грудня 2021 року - 4719 осіб. З них: 2268 осіб – в с. Кароліно-Бугаз, 2451 особа – в смт Затока. Серед населення громади:

- діти віком від 0 до 14 років - 575;

- діти віком від 15 до 18 років - 173 ;

- особи віком від 19 до 39 років - 1333;

- особи віком від 40 до 59 років - 1060;

- особи від 60 років і старші - 1259;

- особи з інвалідністю – 107;

- діти з інвалідністю – 14;

- учасники бойових дій – 28 осіб;

- аварії на ЧАЕС - 8;

- особи, потерпілі від наслідків аварії на ЧАЕС – 14;

- діти-сироти – 6 осіб;

- діти, позбавлені батьківського піклування – 15;

- діти, що перебувають в державних закладах – 13;

- діти, що перебувають під опікою громадян – 7;

- діти, що виховуються у прийомних сім’ях – 1.

За звітний період фахівцем відділу із соціальної роботи було проведено соціальне інспектування 47 сімей, серед яких було виявлено сім’ї, які опинилися в складних життєвих обставинах. Проведено оцінювання потреб у соціальних послугах та заплановано заходи щодо організації їх надання. Сім'ям/особам надано 147 послуг, спрямованих на профілактику складних життєвих обставин, подолання або мінімізацію їх складних життєвих обставин, у т.ч. соціально-економічні послуги, послуги з працевлаштування, інформаційні та інші соціальні послуги.

Відповідно до Порядку надання одноразової матеріальної допомоги жителям Кароліно-Бугазької сільської територіальної громади, затвердженого рішенням Кароліно-Бугазької сільської ради Білгород-Дністровського району Одеської області від 12 лютого 2021 року № 59 відділ соціального захисту та охорони здоров’я населення здійснює прийом документів громадян з питань надання матеріальної допомоги з дотриманням вимог Закону України «Про захист персональних даних». За 2021 рік одноразову матеріальну допомогу отримали 757 осіб на суму 1655,500 тис. грн. З них:

- на поховання – 33 особи;

- на лікування – 302 особи;

- 22 особи, що потерпіли внаслідок аварії на Чорнобильській АЕС;

- 29 осіб – учасників бойових дій та вдови учасників війни;

- 251 особа похилого віку;

- 106 осіб з інвалідністю;

- 14 дітей з інвалідністю.

На території громади проживає 55 багатодітних родин, у яких виховується 195 дітей (с. Кароліно-Бугаз – 34 сім’ї, в них – 128 дітей; смт Затока – 19 сімей, в них – 67 дітей). З них сім’ї, у яких виховуються:

- 3 дитини – 43 сім’ї;

- 4 дитини – 7 сімей;

- 5 дітей – 2 сім’ї;

- 8 дітей – 2 сім’ї;

- 12 дітей – 1 сім’я (Ніколаєнко, с. Кароліно-Бугаз).

В с. Кароліно-Бугаз проживає багатодітна сім’я Свириденко Ганни Дмитріївни, яка виховує трійню.

Вищезазначені багатодітні родини перебувають на обліку у відділі соціального захисту та охорони здоров’я населення, користуються пільгами згідно чинного законодавства України .

Відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 2 березня 2010 року № 209 «Деякі питання виготовлення і видачі посвідчень батьків багатодітної сім’ї та дитини з багатодітної сім’ї» відділ виписує та здійснює видачу посвідчень батьків багатодітної сім’ї та дитини з багатодітної сім’ї, що підтверджують статус багатодітної сім’ї та право на отримання пільг згідно із Законом України «Про охорону дитинства». За звітний період (відповідно до потреби) видано 2 посвідчення батьків багатодітної сім’ї та 20 посвідчень дитини з багатодітної сім’ї.

В Кароліно-Бугазькій територіальній громаді мешкає сім багатодітних матерів, яким присвоєно почесне звання України «Мати-героїня»:

- Гречухіна Ольга Володимирівна (смт Затока);

- Ніколаєнко Олена Миколаївна (с. Кароліно-Бугаз);

- Майструк Оксана Вікторівна (с. Кароліно-Бугаз);

- Свириденко Ганна Дмитрівна (с. Кароліно-Бугаз);

- Пенькова Світлана Едуардівна (с. Кароліно-Бугаз).

У 2021 році присвоєно почесне звання України «Мати-героїня» ще двом багатодітним жінкам с. Кароліно-Бугаз – Мігур Людмилі Іванівні та Шикуновій Юлії Вікторівні.

Відповідно до Положення про почесні звання України, затвердженого Указом Президента України від 29 червня 2001 року № 476/2001, відділ в установленому порядку готує документи та подає Департаменту соціальної та сімейної політики Одеської обласної державної адміністрації клопотання про присвоєння почесного звання України «Мати-героїня» багатодітним матерям громади, які народили та виховали до восьмирічного віку п’ятьох і більше дітей, у тому числі дітей, усиновлених у встановленому законодавством порядку, враховуючи вагомий особистий внесок у виховання дітей у сім’ї, створення сприятливих умов для здобуття дітьми освіти, розвитку їх творчих здібностей, формування високих духовних і моральних якостей.

Одним із найважливіших завдань органів влади у сфері соціального захисту дітей є реалізація їхнього права на оздоровлення та відпочинок. На виконання Закону України «Про оздоровлення та відпочинок дітей», розпоряджень: голови Одеської обласної державної адміністрації від 19.05.2021 № 513/од-2021 «Про організацію оздоровлення та відпочинку дітей у 2021 році», в.о. голови Білгород-Дністровської районної державної адміністрації від 20.05.2021 року № 109/А-2021 «Про організацію оздоровлення та відпочинку дітей у 2021 році на території Білгород-Дністровського району» відділ забезпечує протягом року організацію оздоровлення дітей та підлітків району, а саме: проводить підбір, підготовку документації на кожну дитину згідно «Порядку направлення дітей до оздоровчих закладів», організовує їх направлення на оздоровлення та відпочинок до стаціонарних дитячих оздоровчих закладів, у т. ч. і в дитячі санаторні заклади (по показанням): «Затока», «Люстдорф».

Відповідно до визначених повноважень відділ координує здійснення заходів, спрямованих на організацію оздоровлення та відпочинку дітей на території Кароліно-Бугазької громади, у т. ч. роботу стаціонарних дитячих оздоровчих закладів, розташованих в смт Затока. Влітку 2021 року функціонували 3 дитячі стаціонарні оздоровчі заклади («Алые паруса», «Одіссей» та «Арт Фест Одеса»). За звітний період проведено дві перевірки спільно з місцевою міжвідомчою комісією з контролю діяльності позаміських дитячих закладів оздоровлення та відпочинку на території Білгород-Дністровського району щодо додержання вимог до улаштування, утримання та організації режиму діяльності дитячих оздоровчих таборів.

Влітку 2021 року у вищезазначених закладах оздоровлено більше 700 дітей з різних областей України.

Для забезпечення належної організації оздоровлення та відпочинку дітей Кароліно-Бугазької громади в літній період 2021 року з місцевого бюджету використано кошти в сумі 229,8 тис. грн. З них: на придбання дитячих путівок до стаціонарних оздоровчих закладів – 270,0 тис. грн.; для забезпечення відпочинку у дитячому пришкільному таборі - 30,3 тис. грн.

Згідно чинного законодавства у першочерговому порядку оздоровлюються: діти-сироти; діти, позбавлені батьківського піклування; вихованці дитячих будинків сімейного типу та прийомних сімей; діти з багатодітних та малозабезпечених сімей; діти, що перебувають на диспансерному обліку; діти учасників бойових дій; діти, зареєстровані як внутрішньо переміщені особи; діти з інвалідністю.

У 2021 році відпочинком та оздоровленням за кошти місцевого бюджету відпочили та оздоровилися 84 дитини громади. З них: 25 дітей – у дитячому оздоровчому таборі «Сонячний берег» та 59 дітей – у пришкільному таборі Затоківського загального закладу середньої освіти. Оздоровленням за кошти державного бюджету охоплено 41 дитину громади. З них 11 дітей направлено до ДП МДЦ «Артек» та 5 дітей - до ДП УДЦ «Молода гвардія»; 25 дітей із захворюваннями опорно-рухової системи направлено до дитячих санаторних закладів «Затока», «Люстдорф».

Направлення дітей на оздоровлення та відпочинок до державних підприємств «Міжнародний дитячий центр «Артек» та «Український дитячий центр «Молода Гвардія» здійснюється відповідно до Положень про порядок направлення дітей, затверджених наказами Міністерства соціальної політики України від 02.06.2020 року № 359 та № 358.

Всього відпочинком та оздоровленням у 2021 році охоплено 125 дітей.

З метою забезпечення мешканців громади пільгами, передбаченими законодавством України, відділом соціального захисту та охорони здоров’я населення Кароліно-Бугазької територіальної громади прийнято 264 заяви від громадян. З них:

- допомога одиноким матерям - 29;

- допомога малозабезпеченим сім’ям - 32;

- допомога у зв’язку з вагітністю та пологами - 20;

- допомога при народженні дитини - 19;

- допомога на дітей, над якими встановлено опіку чи піклування-3;

- допомога особам з інвалідністю - 21;

- допомога особі, яка не набула право на пенсію - 6;

- державна допомога дітям (аліменти) - 6;

- допомога внутрішньо переміщеним особам - 1;

- компенсація одинокій особі (80 років і старші) - 1;

- пакунок малюка - 11;

- пільги на оплату житлово-комунальних послуг - 31;

- субсидія на оплату житлово-комунальних послуг - 46;

- довідки на отримання/неотримання усіх видів допомог- 13;

- допомога на догляд на непрофесійній основі - 2;

- санаторно-курортне лікування - 5;

- зміна реквізитів на допомоги від банківських установ - 15;

- запит особової справи - 3.

229 особових справ на електронних носіях передано до управління соціального захисту населення Білгород-Дністровської районної державної адміністрації та внесено до ПК «ІІС «Соціальна громада» (сформовано електронну заяву) для подальшої обробки; 35 особових справ - направлено на паперових носіях.

За звітний період до управління соціального захисту населення Білгород-Дністровської районної державної адміністрації було надано 76 довідок про склад зареєстрованих осіб для автоматичного подовження субсидій на оплату житлово-комунальних послуг.

Надано 387 консультативних послуг громадянам особисто та в телефонному режимі.

Щомісячно до Одеської обласної державної адміністрації направляються звіти щодо організації роботи у сфері соціального захисту в Кароліно-Бугазькій сільській територіальній громаді Білгород-Дністровського району Одеської області, інформація щодо проведення моніторингу суб'єктів упровадження програмного комплексу «Інтегрована інформаційна система «Соціальна громада» на рівні територіальної громади; щоквартально - звіт щодо показників діяльності голови Кароліно-Бугазької сільської територіальної громади та ін.

Рішенням Кароліно-Бугазької сільської ради від 12.02.2021 № 53 було затверджено Комплексну програму соціального захисту населення Кароліно-Бугазької сільської територіальної громади на 2021-2023 роки, якою передбачено заходи із забезпечення рівних прав та можливостей жінок та чоловіків, протидії торгівлі людьми.

Відповідно до Законів України «Про запобігання та протидію насильству», «Про забезпечення рівних прав та можливостей жінок та чоловіків» розпорядженнями Кароліно-Бугазького сільського голови: від 26.03.2021 № 45 створено Координаційну раду з питань сімейної політики, гендерної рівності, запобігання та протидії насильству та насильству за ознакою статі, протидії торгівлі людьми Кароліно-Бугазької сільської територіальної громади; від 26.03.2021 № 44 утворено робочу групу з питань координації дій щодо запобігання та протидії домашньому насильству, насильству за ознакою статі, протидії торгівлі людьми; затверджено Положення та склад робочої групи.

За звітний період підготовлено та проведено 2 засідання Координаційної ради з питань сімейної політики, гендерної рівності, запобігання та протидії насильству та насильству за ознакою статі, протидії торгівлі людьми Кароліно-Бугазької сільської територіальної громади.

З метою забезпечення ефективної та практичної реалізації прав постраждалих осіб розпорядженням Кароліно-Бугазького сільського голови від 16.03.2021 № 35 призначено координатора з питань здійснення заходів у сфері запобігання та протидії домашньому насильству та насильству за ознакою статі, протидії торгівлі людьми на території Кароліно-Бугазької сільської ради Білгород-Дністровського району Одеської області.

За 2021 рок від Білгород-Дністровського районного відділу поліції ГУ НП в Одеській області надійшло 26 повідомлень про вчинення домашнього насильства на території громади. Постраждалих осіб поінформовано про права, заходи та соціальні послуги, якими вони можуть скористатися. За необхідністю зазначені особи направлені до Білгород-Дністровського міського бюро правової допомоги для отримання юридичних консультацій (відповідно до Закону України «Про безоплатну правову допомогу»). Повідомлення розглянуто на засіданнях робочої групи з питань координації дій щодо запобігання та протидії домашньому насильству, насильству за ознакою статі, протидії торгівлі людьми та прийнято відповідні рішення.

Спецалісти відділу соціального захисту та охорони здоров’я населення Кароліно-Бугазької сільської ради брали участь в онлайн тренінгах: «Формування гендерної політики. Гендерне бюджетування», «Нормативно-правове регулювання у сфері запобігання та протидії домашньому насильству та насильству за ознакою статі, порядок створення спеціалізованих служб підтримки постраждалих осіб», онлайн зустрічі з представниками органів влади, міжнародних та неурядових організацій «Зважся протидіяти».

Відділом соціального захисту та охорони здоров’я населення Кароліно-Бугазької сільської ради розроблено та розміщено на офіційному вебсайті Кароліно-Бугазької сільської ради Дорожню карту допомоги особам, які постраждали від домашнього насильства, насильства за ознакою статі, торгівлі людьми.

В загальних закладах середньої освіти на території Кароліно-Бугазької територіальної громади проведено 184 інформаційно-просвітницьких та профілактичних заходів з питань запобігання торгівлі людьми, булінгу, безпеки дітей в Інтернеті, гендерної рівності, дотримання прав дитини, попередження усіх форм домашнього насильства.

Затоківським закладом загальної середньої освіти створено та затверджено комісію з питань координації дій щодо запобігання та протидії домашньому насильству.

З метою організації надання ефективних послуг особам, постраждалим від домашнього насильства та насильства за ознакою статі, торгівлі людьми укладено угоду між Кароліно-Бугазькою сільською радою Білгород-Дністровського району Одеської області та громадською організацією «Громадський рух «Віра, Надія, Любов», якою передбачено:

- проведення спільних соціально значущих акцій, просвітницько-профілактичної роботи, спрямованих на попередження торгівлі людьми, підтримку сімей, які опинились у складних життєвих обставинах; запобігання асоціальним проявам у сім’ї, передусім насильству; забезпечення рівних прав та можливостей жінок і чоловіків;

- надання допомоги особам, які постраждалі від домашнього насильства та насильства за ознакою статі;

- проведення навчальних семінарів, тренінгів з метою підвищення рівня компетенції фахівців з вищезазначених питань.

8 липня 2021 року проведено робочу зустріч голови Кароліно-Бугазької сільської ради з представниками спеціальної моніторингової місії в Україні Організації з безпеки та співробітництва в Європі (ОБСЄ), під час якої було обговорено питання подальшої співпраці у напрямку захисту прав людини, формуванню соціальних та економічних умов для здійснення рівних прав для жінок та чоловіків, зміцнення інституційних механізмів гендерної рівності.

В рамках проведення Всеукраїнської акції «16 днів проти насильства» спільно з представниками Громадського руху «Віра, Надія, Любов» за підтримки Ради Європи проведено робочу зустріч, мета якої - посилення взаємодії суб’єктів, які здійснюють заходи у сфері протидії торгівлі людьми та домашньому насильству.

За звітний період працівниками відділу проведено консультування 572 мешканців територіальної громади з питань застосування законодавства щодо соціальної підтримки населення, надання соціальних послуг, захисту соціальних прав, інших питань, віднесених до компетенції відділу. Підготовлено та розміщено на офіційному вебсайті Кароліно-Бугазької громади 17 інформаційних статей для мешканців громади.

Начальник відділу соціального захисту та охорони здоров’я населення А. ОБОЛОНСЬКА