Кароліно-Бугазька територіальна громада

Одеська область, Білгород-Дністровський район

18.10.2024 12:54

Шановні суб’єкти господарювання!

285e41a2-ff4d-4b82-bb3c-ae2d05cd9f2b.png

Ми раді, що ви повертаєтесь до рідних місць та відновлюєте роботу свого бізнесу! Просимо звернути увагу на розміщену на ваших закладах зовнішню рекламу, а саме: вивіски, назви закладів, об’яви на дверях та фасадах тощо. Все має бути виключно українською мовою!

Відповідно до ст.32 Закону України «Про забезпечення функціонування української мови як державної» та ст.6 Закону України «Про рекламу», мовою реклами в Україні є державна мова. Ці вимоги поширюються на всі визначені види реклами незалежно від способу її розміщення та змісту.

Незважаючи на те, що відповідна норма почала діяти 16 січня 2020 року, порушення у сфері реклами продовжують фіксуватися і сьогодні на території Кароліно-Бугазької сільської територіальної громади. Так, розміщуються вивіски з написами недержавною мовою на фасадах будівель ресторанів, баз відпочинку, магазинів, автомайстерень, салонів краси тощо.

Тож Кароліно-Бугазька сільська рада нагадує, що відповідно до статті 28 мовного Закону інформація для загального ознайомлення (оголошення, зокрема ті, які містять публічну пропозицію укласти договір, покажчики, вказівники, вивіски, повідомлення, написи та інша публічно розміщена текстова, візуальна і звукова інформація, що використовується або може використовуватися для інформування необмеженого кола осіб про товари, роботи, послуги, певних суб’єктів господарювання, посадових, службових осіб підприємств або органів державної влади, органів місцевого самоврядування) подається державною мовою, якщо інше не встановлено цим Законом.

Відповідальність за порушення законодавства про рекламу несуть рекламодавці. Контроль за дотриманням законодавства про рекламу здійснює у межах своїх повноважень, центральний орган виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері державного контролю за додержанням законодавства щодо захисту прав споживачів реклами.

На території Кароліно-Бугазької сільської територіальної громади – це Головне управління Держпродспоживслужби в Одеськй області, яке за результатами здійснених планових/позапланових заходів державного нагляду (контрою) має право накладати на суб’єкти господарювання адміністративно-господарські санкції.

З 16 липня 2022 року Уповноважений із захисту державної мови може накладати стягнення на фізичних осіб за порушення мовного Закону.

Розмір штрафу за порушення мовного закону:

Якщо порушення вчинили вперше, тоді покарання буде або у вигляді попередження, або штрафу від 3 400 до 8 500 гривень. За повторне порушення сума штрафу зросте від 8 500 до 11 900 гривень. Крім того, за повторне невиконання вимог уповноважено передбачено штраф від 1 700 до 3 400 гривень.

8320408c-13de-4613-9114-ab6e2d3ec328.png