Кароліно-Бугазька територіальна громада

Одеська область, Білгород-Дністровський район

08.10.2024 16:25

Гриби: профілактика отруєнь та перша допомога

e54dbc5e-49e2-4fce-a5ee-23c951cc33a8.jpg

Гриби – це дарунок лісу, але, водночас, вони є небезпечним продуктом харчування, який може призвести до отруєння, а іноді й до смерті. Білгород-Дністровське районне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Одеській області застерігає! Отруєння грибами є найбільш важким харчовим отруєнням людини! 

Гриби є доволі специфічним продуктом, що містить значну кількість азотистих речовин, зокрема білків, а також жирів, вуглеводів, деякі вітаміни (В1, РР), мінеральні речовини (зокрема фосфор). Клітковина хітин, що входить до їхнього складу, майже не перетравлюється у шлунково-кишковому тракті, тому гриби вважають «важкою» їжею.

Як не отруїтися грибами

  • Найкраще відмовитися від споживання дикорослих грибів, замінивши їх грибами, вирощеними штучно, котрі підлягають контролю та продаються в торговельній мережі.

  • Не купуйте гриби на стихійних ринках.

  • Уважно оглядайте гриби: звертайте увагу на колір капелюшка, губки, ніжки.

  • Збирайте лише добре знайомі вам гриби. За найменшого сумніву одразу викиньте гриб, не залишайте його поряд з іншими.

  • Не беріть занадто молоді чи старі гриби — їх легко переплутати з отруйними.

  • Не збирайте гриби поблизу трас, промислових підприємств, забруднених територій: гриби вбирають в себе широкий спектр отруйних речовин, зокрема важкі метали.

  • Не збирайте гриби в посушливу погоду: в цей час гриб пересихає, віддавши воду і збільшивши концентрацію токсинів.

  • Не куштуйте сирі гриби.

  • Вдома ще раз ретельно перевірте гриби: всі сумнівні треба викинути.

  • Готуйте гриби протягом першої доби після збирання.

  • Варіть гриби не менше трьох разів, щоразу в свіжій підсоленій воді не менше 30 хв.

  • Зберігайте страви з грибами в холодильнику в емальованому посуді не більше доби.

Кому не можна їсти гриби

Навіть якщо ви впевнені у якості і безпеці грибів, їх не рекомендовано вживати:

  • жінкам у період вагітності і грудного вигодовування;

  • дітям до 12 років;

  • людям літнього віку.

 

Симптоми отруєння грибами

Ознаки отруєння грибами можуть проявитися як через 30 хв. після споживання, так і протягом кількох днів: нудота, блювота, різкий біль у животі, діарея; запаморочення, підвищення температури тіла, зниження пульсу, задуха, судоми, відтік крові від кінцівок (холодні руки та ноги), марення, поява галюцинацій.

 

За наявності будь-якого з наведених симптомів негайно викликайте лікаря!

 

Перша допомога у разі отруєння грибами.

  • терміново телефонуйте до «швидкої» — загальний номер 103;

  • промийте шлунок простою водою;

  • дотримуйтеся постільного режиму;

  • пийте багато рідини (вода, підсолена вода чи прохолодний чай) — це допоможе відновити водно-сольовий баланс та вивести токсини;

  • прийміть сорбенти.

Категорично заборонено вживати алкогольні напої, будь-яку їжу чи молочні та кисломолочні продукти — це може прискорити всмоктування токсинів у організм.

Не займайтеся самолікуванням, це небезпечно для життя! Бережіть себе та своїх близьких!