Кароліно-Бугазька територіальна громада

Одеська область, Білгород-Дністровський район

27.03.2024 15:41

Лептоспіроз - небезпечна хвороба для людини і тварин

6605738cf000d__855705.png

Лептоспіроз - це гостре інфекційне захворювання з групи зоонозів, яке супроводжується гарячкою, загальною інтоксикацією, жовтяницею, ураженням печінки,

кровоносних капілярів, нервової системи, ускладнюється геморагічним синдромом і нирковою недостатністю.

За даними Всесвітньої організації охорони здоров’я, лептоспіроз належить до найпоширеніших природно-осередкових захворювань у всьому світі, характеризується

тяжким перебігом і високим відсотком летальності.

Проблема лептоспірозу в Україні набуває все більшого значення. Щороку вона реєструється на всіх адміністративних

територіях України. Підвищений рівень захворюваності припадає на червень-вересень, що зумовлено активним відпочинком населення на природі, купальним сезоном,

риболовлею.

Збудники лептоспірозу - рухливі бактерії, що мають штопороподібну форму і гачки на кінцях.

Джерелом інфекції є дикі гризуни (сірі та чорні пацюки, полівки, водяні щури, домові миші, ондатри), а також свійські (свині, собаки) й промислові (нутрії, песці) тварини, які виділяють лептоспіри у навколишнє середовище із сечею, внаслідок чого інфікується ґрунт, вода в ставках, річках, колодязях, а іноді й харчові продукти.

Передається інфекція такими шляхами: водним, аліментарним, рановим.

Людина може заразитися під час купання у водоймах зі стоячою водою, риболовлі, під час сільськогосподарських робіт, при догляді за хворими тваринами, при вживанні продуктів харчування інфікованих гризунами. Лептоспіри можуть проникати в організм людини через порізи і подряпини на шкірі, а також через неушкоджені слизові оболонки

(ніс,рот,очі). Можливий також шлях інфікування у разі вживання сирої води із природних невідомих джерел. Хвора людина не становить небезпеки для оточення, захворювання не передається між людьми.

До груп ризику належать особи певних професій: фермери, працівники м'ясокомбінатів, робітники очисних споруд та каналізації, мисливці, рибалки, особи, які працюють на заболочених луках (заготівля сіна, торфу), ветеринари.

Ознаки захворювання: Інкубаційний період (від моменту зараження до появи перших ознак захворювання) становить в середньому 6-14 днів. Початок захворювання людини

найчастіше нагадує грип. Захворювання починається гостро, з підвищення температури тіла до 39-40°С. З першого дня хвороби виражені сильна загальна слабкість, головний

біль, біль у м’язах (особливо литкових), стегнах, попереку, запаморочення, нудота, блювання, можлива втрата свідомості. Болі у м'язах настільки сильні, що хворі ледь пересуваються, тривають 8-10 днів. Характерна хитка хода. Відмічається почервоніння очей (нагадують кролячі), можлива поява жовтяниці слизової оболонки, часто з’являється герпетичний висип на губах і крилах носа, збільшується печінка та селезінка.

Геморагічний синдром проявляється висипом на шкірі, крововиливами, носовими кровотечами, можливе криваве блювання, пронос з домішкою крові.

Щоб вберегти себе та близьких від інфекції, необхідно пам’ятати:

• купатись слід у спеціально відведених місцях, заражаються лептоспірозом

найчастіше у закритих стоячих водоймищах, особливо мілководних;

• не купатися у водоймищах та річках, якщо на шкірі та слизових оболонках є рани, подряпини, місця запалення;

• не ходити босоніж у заболочених місцевостях;

• не вживати для пиття некип’ячену воду з відкритих водоймищ, неперевірених джерел;

• ретельно мити та обдавати окропом фрукти та овочі;

• не вживати овочі та фрукти (особливо якщо вони зберігалися в коморах та підвалах) з ознаками пошкодження їх тваринами.

• захищати джерела питної води та харчові продукти від доступу гризунів;

• не вживати м’яса хворих на лептоспіроз тварин;

• дотримуватись правил особистої гігієни під час догляду за худобою - регулярно мити руки, використовувати засоби захисту (спецодяг, гумові чоботи, рукавички);

• перед вживанням або приготуванням їжі необхідно мити руки з милом;

• проводити регулярне знищення гризунів у житлових приміщеннях та місцях утримання худоби (капкани, пастки, мишоловки, отруйні речовини);

У хворого на лептоспіроз кожний втрачений день збільшує ризик розвитку ускладнень, тому при високій температурі тіла, найменшій підозрі на лептоспіроз слід негайно звернутися до лікаря!