Кароліно-Бугазька територіальна громада

Одеська область, Білгород-Дністровський район

26.10.2021 10:49

Соціальне забезпечення населення в Кароліно-Бугазькій територіальній громаді

6177b36367b67__img1607615212.jpg

Відділ соціального захисту та охорони здоров’я населення Кароліно-Бугазької сільської ради Білгород-Дністровського району Одеської області утворено рішенням Кароліно-Бугазької сільської ради Білгород-Дністровського району Одеської області від 17.12.2020 року № 31-VІІІ. Штатна чисельність - 4 посадові особи: начальник відділу, 3 головних спеціалісти відділу.

Відділом соціального захисту та охорони здоров’я населення забезпечено виконання завдань та функцій відповідно до визначених повноважень.

Головним завданням відділу соціального захисту та охорони здоров’я населення є сприяння у розв’язанні проблемних питань та надання соціальних послуг мешканцям громади.

Відділом соціального захисту та охорони здоров’я населення Кароліно-Бугазької сільської ради розроблено відповідні інформаційні та технологічні картки.

З метою забезпечення соціального захисту пільгових категорій населення громади рішенням Кароліно-Бугазької сільської ради Білгород-Дністровського району Одеської області від 12 лютого 2021 року № 53 затверджено Комплексну програму соціального захисту населення Кароліно-Бугазької сільської територіальної громади на 2021-2023 роки «Соціальний захист».

Важливим напрямком діяльності відділу соціального захисту та охорони здоров’я населення є здійснення просвітницько-профілактичної роботи щодо попередження складних життєвих обставин. Сформовано та поновлюється паперова та електронна база пільговиків різних категорій, списки сімей та осіб, які опинилися в СЖО, списки учасників АТО та УБД, списки багатодітних сімей та інше.

Відділом складено соціальний паспорт Кароліно-Бугазької сільської ради Білгород-Дністровського району Одеської області.

Відповідно до соціального паспорту загальна чисельність населення громади на 01 січня 2021 року - 4710 осіб. З них: 2254 особи – в с. Кароліно-Бугаз, 2456 – в смт Затока. Серед населення громади:

- діти віком від 0 до 6 років - 200;

- діти віком 6-16 років - 454 ;

- молодь віком до 18 років (16 -18 років) - 103;

- особи віком від 18 до 40 років - 1352;

- особи віком від 40 до 60 років - 1304;

- особи від 60 років і старші - 1262;

- пенсіонерів за віком - 93 особи;

- особи з інвалідністю - 34 особи ;

- діти з інвалідністю – 9;

- інваліди війни – 7 осіб;

- учасники бойових дій – 48 осіб;

- діти війни – 123;

- ветерани праці – 69;

- учасників ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС - 8;

- особи, потерпілі від наслідків аварії на ЧАЕС – 14;

- діти-сироти – 7 осіб;

- діти, позбавлені батьківського піклування – 14;

- діти, що перебувають в державних закладах – 12.

За звітний період фахівцем відділу із соціальної роботи було проведено соціальне інспектування 37 сімей, серед яких було виявлено сім’ї, які опинилися в складних життєвих обставинах. Проведено оцінювання потреб у соціальних послугах та заплановано заходи щодо організації їх надання.

Відповідно до Порядку надання одноразової матеріальної допомоги жителям Кароліно-Бугазької сільської територіальної громади, затвердженого рішенням Кароліно-Бугазької сільської ради Білгород-Дністровського району Одеської області від 12 лютого 2021 року № 59 відділ соціального захисту та охорони здоров’я населення здійснює прийом документів громадян з питань надання матеріальної допомоги з дотриманням вимог Закону України «Про захист персональних даних». За звітний період одноразову матеріальну допомогу отримали 563 особи, зареєстровані на території Кароліно-Бугазької громади, на суму 1170,0 тис. грн. З них:

- на поховання – 26 осіб;

- на лікування – 218 осіб;

- 22 особи, що потерпіли внаслідок аварії на Чорнобильській АЕС;

- 29 осіб – учасників бойових дій та вдови учасників війни;

- 251 особа похилого віку (до Дня людини похилого віку) – на суму 251,0 тис. грн.;

- 17 педагогічних працівників пенсійного віку (до Дня вчителя) – на суму 8,5 тис. грн.

Відділом соціального захисту та охорони здоров’я населення проведено відповідну роботу щодо отримання модулів шифрування для підключення до крипто – мережі Мінсоцполітики та Програмного комплексу «ІІК «Соціальна громада»: подано електронну заяву на підключення та направлено шаблони до «Інформаційно-обчислювального центру Мінсоцполітики України». В лютому 2021 року відділ було підключено до Програмного комплексу «Соціальна громада».

За звітний період прийнято 191 заяву від громадян. Всі заяви з документами скановано та внесено до ПК «Соціальна громада» (сформовано електронну заяву) та відправлено до управління соціального захисту населення Білгород-Дністровської районної державної адміністрації для подальшої обробки. Паперові справи внесено до реєстру передання прийнятих документів щодо призначення усіх видів соціальної допомоги.

З них:

- допомога одиноким матерям - 23 звернення;

- допомога малозабезпеченим сім’ям - 23 звернення ;

- допомога у зв’язку з вагітністю і пологами - 18 звернень;

- допомога при народжені дитини -16 звернень ;

- допомога на дітей, над якими встановлено опіку чи піклування - 2 звернення;

- допомога особам з інвалідністю - 17 звернень;

- допомога особі, яка не набула право на пенсію - 6 звернень;

- державна допомога дітям (аліменти) - 3 звернення;

- компенсація особі, яка здійснює догляд - 2 звернення;

- допомога ВПО - 1 звернення;

- компенсація одинокій особі 80-річного віку - 1 звернення;

- пакунок малюка -7 звернень;

- пільги на оплату житлово-комунальних послуг – 24 звернення;

- субсидія на оплату житлово-комунальних послуг - 35 звернень;

- довідка на отримання/неотримання усіх видів допомог - 13 зверн.;

- зміна реквізитів на допомогу від банківських установ -15 звернень.

125 особових справ передано в електронному вигляді через ПК «Соціальна громада» до управління соціального захисту населення Білгород-Дністровської районної державної адміністрації.

За звітний період до управління соціального захисту населення Білгород-Дністровської районної державної адміністрації було надано 85 довідок про склад сім’ї зареєстрованих осіб для автоматичного продовження субсидій на оплату житлово-комунальних послуг.

Надано 425 консультативних послуг громадянам особисто та в телефонному режимі, прийнято документи, які було передано до управління соціального захисту населення Білгород-Дністровської районної державної адміністрації.

Молодіжна та сімейна політика, захист прав дітей

На території громади проживає 56 багатодітних родин, у яких виховується 197 дітей (с. Кароліно-Бугаз – 36 сім’ї, в них – 128 дитини; смт Затока – 20 сімей, в них – 69 дітей). З них сім’ї, у яких виховуються:

- 3 дитини – 44 сім’ї;

- 4 дитини – 8 сімей;

- 5 дітей – 1 сім’я;

- 8 дітей – 2 сім’ї;

- 12 дітей – 1 сім’я (Ніколаєнко, с. Кароліно-Бугаз).

В с. Кароліно-Бугаз проживає багатодітна сім’я Свириденко Ганни Дмитрівни, яка виховує трійню.

Вищезазначені багатодітні родини перебувають на обліку у відділі соціального захисту та охорони здоров’я населення.

Відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 2 березня 2010 року № 209 «Деякі питання виготовлення і видачі посвідчень батьків багатодітної сім’ї та дитини з багатодітної сім’ї» відділ виписує та здійснює видачу посвідчень батьків багатодітної сім’ї та дитини з багатодітної сім’ї, що підтверджують статус багатодітної сім’ї та право на отримання пільг згідно із Законом України «Про охорону дитинства». За звітний період (відповідно до потреби) видано 2 посвідчення батьків багатодітної сім’ї та 18 посвідчень дитини з багатодітної сім’ї.

В Кароліно-Бугазькій територіальній громаді мешкає п’ять багатодітних матерів, яким присвоєно почесне звання України «Мати-героїня»:

- Гречухіна Ольга Володимирівна (смт Затока);

- Ніколаєнко Олена Миколаївна (с. Кароліно-Бугаз);

- Майструк Оксана Вікторівна (с. Кароліно-Бугаз);

- Свириденко Ганна Дмитрівна (с. Кароліно-Бугаз);

- Пенькова Світлана Едуардівна (с. Кароліно-Бугаз).

Відповідно до Положення про почесні звання України, затвердженого Указом Президента України від 29 червня 2001 року № 476/2001, відділ в установленому порядку готує документи та подає Департаменту соціальної та сімейної політики Одеської обласної державної адміністрації клопотання про присвоєння почесного звання України «Мати-героїня» багатодітним матерям громади, які народили та виховали до восьмирічного віку п’ятьох і більше дітей, у тому числі дітей, усиновлених у встановленому законодавством порядку, враховуючи вагомий особистий внесок у виховання дітей у сім’ї, створення сприятливих умов для здобуття дітьми освіти, розвитку їх творчих здібностей, формування високих духовних і моральних якостей. Відділом соціального захисту та охорони здоров’я населення підготовлено та направлено до Департаменту соціальної та сімейної політики Одеської обласної державної адміністрації пакети документів для присвоєння почесного звання України «Мати-героїня» двом багатодітним матерям громади.

Одним із найважливіших завдань органів влади у сфері соціального захисту дітей є реалізація їхнього права на оздоровлення та відпочинок. На виконання Закону України «Про оздоровлення та відпочинок дітей», розпоряджень: голови Одеської обласної державної адміністрації від 19.05.2021 № 513/од-2021 «Про організацію оздоровлення та відпочинку дітей у 2021 році», в.о. голови Білгород-Дністровської районної державної адміністрації від 20.05.2021 року № 109/А-2021 «Про організацію оздоровлення та відпочинку дітей у 2021 році на території Білгород-Дністровського району» відділ забезпечує протягом року організацію оздоровлення дітей та підлітків громади, а саме: проводить підбір, підготовку документації на кожну дитину згідно «Порядку направлення дітей до оздоровчих закладів», організовує їх направлення на оздоровлення та відпочинок до стаціонарних дитячих оздоровчих закладів, у т. ч. і в дитячі санаторні заклади (по показанням): «Затока», «Люстдорф».

Відповідно до визначених повноважень відділ координує здійснення заходів, спрямованих на організацію оздоровлення та відпочинку дітей на території Кароліно-Бугазької громади, у т. ч. роботу стаціонарних дитячих оздоровчих закладів, розташованих в смт Затока. В літній період 2021 року функціонували 3 дитячі оздоровчі заклади («Алые паруса», «Одіссей» та «Арт Фест Одеса»). За звітний період було проведено дві перевірки спільно з місцевою міжвідомчою комісією з контролю діяльності позаміських дитячих закладів оздоровлення та відпочинку на території Білгород-Дністровського району щодо додержання вимог до улаштування, утримання та організації режиму діяльності дитячих оздоровчих таборів.

Для забезпечення належної організації відпочинку та оздоровлення дітей Кароліно-Бугазької громади в літній період 2021 року з місцевого бюджету було використано кошти в сумі 229,8 тис. грн. З них: на придбання дитячих путівок до ТОВ «КО «Сонячний берег» – 199,5 тис. грн.; для забезпечення відпочинку у дитячому пришкільному таборі - 30,3 тис. грн.

Всього в літній період 2021 року відпочинком та оздоровленням охоплено 147 дітей громади. З них: за кошти місцевого бюджету – 25 дітей пільгових категорій оздоровлено у дитячому стаціонарному закладі «Сонячний берег»; 59 дітей охоплено відпочинком в пришкільному таборі Затоківського загального закладу середньої освіти.

Оздоровленням за кошти державного бюджету охоплено 55 дітей громади (12 дітей направлено до ДП МДЦ «Артек» та до ДП УДЦ «Молода гвардія»; 43 дитини із захворюваннями опорно-рухової системи направлено до дитячих санаторних закладів «Затока» та «Люстдорф»). За рахунок батьківських коштів оздоровлено 8 дітей.

Відповідно до Законів України «Про запобігання та протидію насильству», «Про забезпечення рівних прав та можливостей жінок та чоловіків» розпорядженнями Кароліно-Бугазького сільського голови: від 26.03.2021 № 45 створено Координаційну раду з питань сімейної політики, гендерної рівності, запобігання та протидії насильству та насильству за ознакою статі, протидії торгівлі людьми Кароліно-Бугазької сільської територіальної громади; від 26.03.2021 № 44 утворено робочу групу з питань координації дій щодо запобігання та протидії домашньому насильству, насильству за ознакою статі, протидії торгівлі людьми; затверджено Положення та склад робочої групи. За звітний період відбулося 2 засідання Координаційної ради.

З метою забезпечення ефективної та практичної реалізації прав постраждалих осіб розпорядженням Кароліно-Бугазького сільського голови від 16.03.2021 № 35 призначено координатора з питань здійснення заходів у сфері запобігання та протидії домашньому насильству та насильству за ознакою статі, протидії торгівлі людьми на території Кароліно-Бугазької сільської ради Білгород-Дністровського району Одеської області.

Відділом соціального захисту та охорони здоров’я населення Кароліно-Бугазької сільської ради розроблено Дорожню карту допомоги особам, які постраждали від домашнього насильства, насильства за ознакою статі, торгівлі людьми.

В закладах загальної середньої освіти на території Кароліно-Бугазької територіальної громади проведено 147 інформаційно-просвітницьких та профілактичних заходів з питань запобігання торгівлі людьми, булінгу, безпеки дітей в Інтернеті, гендерної рівності, дотримання прав дитини, попередження усіх форм домашнього насильства.

За звітний період від Білгород-Дністровського районного відділу поліції ГУ НП в Одеській області надійшло 9 повідомлень про вчинення домашнього насильства. Постраждалих осіб поінформовано про права, заходи та соціальні послуги, якими вони можуть скористатися. За необхідністю зазначені особи направляються до Білгород-Дністровського міського бюро правової допомоги для отримання юридичних консультацій (відповідно до Закону України «Про безоплатну правову допомогу»).

З метою організації надання ефективних послуг особам, постраждалим від домашнього насильства та насильства за ознакою статі, торгівлі людьми укладено угоду між Кароліно-Бугазькою сільською радою Білгород-Дністровського району Одеської області та громадською організацією «Громадський рух «Віра, Надія, Любов», якою передбачено:

- проведення спільних соціально значущих акцій, просвітницько-профілактичної роботи, спрямованих на попередження торгівлі людьми; підтримку сімей, які опинились у складних життєвих обставинах; запобігання асоціальним проявам у сім’ї, передусім насильству; забезпечення рівних прав та можливостей жінок і чоловіків;

- надання допомоги особам, які постраждалі від домашнього насильства та насильства за ознакою статті;

- проведення навчальних семінарів, тренінгів з метою підвищення рівня компетенції фахівців з вищезазначених питань.

За звітний період працівниками відділу проведено консультування 425 мешканців територіальної громади з питань застосування законодавства щодо соціальної підтримки населення, надання соціальних послуг, захисту соціальних прав, інших питань, віднесених до компетенції відділу. Підготовлено та розміщено на офіційному вебсайті Кароліно-Бугазької громади 15 інформаційних статей для мешканців громади.

Начальник відділу соціального захисту та охорони здоров’я населення А. ОБОЛОНСЬКА