Кароліно-Бугазька територіальна громада

Одеська область, Білгород-Дністровський район

22.01.2024 16:03

З Днем Соборності України!

65afc74bb4421__6a3e240066edfae494abbed04006cfe7-quality_75Xresize_1Xallow_enlarge_0Xw_800Xh_0.jpg

Щороку 22 січня у день проголошення Акта Злуки Української Народної Республіки (УНР) та Західноукраїнської Народної Республіки (ЗУНР) Україна відзначає День Соборності.

Акт Злуки, проголошений 105 років тому – 22 січня 1919 року на Софійському майдані в Києві, став епохальною історичною подією, коли українські землі об’єдналися в одній державі. Ідея соборності була і залишається базовою національною цінністю українців.

22 січня ми згадуємо дві рівнозначні за вагою події української історії: проголошення незалежності Української Народної Республіки, яке сталося у 1918 році, та проголошення Акта Злуки українських земель, що відбулося 1919-го. Проголошення Соборності 22 січня 1919 року, коли Українська Народна Республіка та Західноукраїнська Народна Республіка об’єдналися в соборну державу, увінчало прагнення до єднання українців, розділених кордонами тогочасних імперій.

Упродовж багатьох десятиліть Акт злуки залишався ідейним імперативом боротьби за незалежну, соборну державу. Після проголошення об’єднання УНР і ЗУНР 22 січня 1919 року питання єдності української нації в українській політичній думці вже ніколи не ставилося під сумнів. На початку ХХ століття українці об’єдналися після падіння імперій.

Нині Україна продовжує боротьбу за незалежність і соборність. Тому соборність залишається на порядку денному національних завдань. Цілісність буде цілковито відновлена після того, як Україна звільнить усі території, захоплені ворогом.

Соборність – мета Перемоги.

В цей святковий для нас українців день, хочу побажати нам єдності, консолідації задля спільної мети. А мета у нас зараз одна – відновлення територіальної цілісності нашої держави, повернення наших суверенних територій. Живемо та працюємо задля ПЕРЕМОГИ! «Наша єдність – наша зброя»

З повагою, сільський голова Андрій АПАНАСЕНКО