Кароліно-Бугазька територіальна громада

Одеська область, Білгород-Дністровський район

03.01.2024 13:16

Розвиток Одещини у сфері діджитал та комунікацій у 2023 році

6595439056713__415996992_366353156083421_4092494679522648569_n.jpg

У 2023 році у 100% обсязі запроваджено дизайн ДІЯ на усіх сайтах територіальних громад області. Відповідна робота проведена з метою покращення користувацького досвіду та оптимізації функціональності сайтів. Втілена ініціатива охоплює весь спектр веб-платформ, які належать або управляються територіальними громадами, забезпечуючи єдиний дизайн та код для спрощення навігації під час використання ресурсів.

ДІЯ включає сучасні тенденції у веб-дизайні, та акцент на забезпеченні ефективності та зручності для користувачів. Крім того, для територіальних громад розширюється можливості з інтеграцією дизайну КОД ДІЯ, що дозволяє забезпечити високий стандарт кодування для оптимізації продуктивності та забезпечення стабільності роботи веб-сайтів. Ці кроки спрямовані на створення єдиної естетики та високих стандартів у веб-просторі територіальних громад, що поліпшить якість взаємодії з користувачами та забезпечить сприятливий контекст для взаємодії з різними продуктами та послугами, що пропонуються.

У 2023 році розпочато протидію ворожому телерадіомовленню у прикордонних районах області, адже в умовах протидії ворожій інформаційній пропаганді важливо забезпечити якісний український сигнал для телерадіомовлення. Виявлення та припинення ретрансляції ворожих мовників виконуються в рамках стратегічного заходу з підвищення національної безпеки та захисту інформаційного простору. Українські спеціалісти забезпечують надійний перехід національного телерадіосигналу у прикордонних територіях на «Український сигнал».

"Український сигнал" став ключовим елементом цієї ініціативи, де використовуються передові технології для виявлення та аналізу ворожих сигналів, а також для ефективного реагування на будь-які спроби дестабілізації інформаційного простору. Заходи з підтримання кібербезпеки та забезпечення стійкості мережевих інфраструктур грають важливу роль у впровадженні цієї стратегії.

Покращено якість супутникового зв’язку. Його забезпечено за допомогою супутників Iridium, що відіграє важливу роль у забезпеченні ефективного зв'язку між різними службами критичної інфраструктури. Система Iridium, яка використовує мережу низькоорбітальних супутників, гарантує широке охоплення і стійкість зв'язку, навіть у важких умовах чи в областях, де традиційні комунікаційні мережі можуть бути обмежені чи недоступні. Це особливо важливо для служб критичної інфраструктури, які можуть опиратися на безперебійний зв'язок для координації дій у надзвичайних ситуаціях, таких як природні катастрофи, техногенні аварії або інші надзвичайні події. Супутниковий зв'язок Iridium забезпечує надійність і доступність комунікаційного каналу, що дозволяє оперативним службам ефективно взаємодіяти та координувати свої дії в умовах, коли інші мережі можуть бути недоступними або непридатними для використання.

Врахувавши минулорічні блекаути та перебої в роботі мобільних операторів у 2023 році заздалегідь проведена робота з провайдерами мобільного зв’язку щодо перерозподілення навантаження у разі критичної ситуації в цій сфері та готовності мобільних операторів забезпечити населення та об’єкти критичної інфраструктури безперебійним зв’язком. В Одеській області встановлено 2852 базові станції, з представництвом усіх ключових мобільних операторів: "Київстар", "Водафон", "Лайфселл" та "Інтертелеком".

За співпраці з програмою «Електронне врядування задля підзвітності влади та участі громади» (EGAP) розроблена Регіональна програма цифрової трансформації Одеської області на 2024-2026 роки. Станом на 27.12 Програма погоджена Міністерством цифрової трансформації.

Для покращення ефективності роботи та інформативності у 2023 році підписано меморандуми про співробітництво між Одеською обласною державною (військовою) адміністрацією та товариством з обмеженою відповідальністю «Ю-КОНТРОЛ» та товариством з обмеженою відповідальністю «КЛАРІТІ АПП».

За співпраці з програмою «Електронне врядування задля підзвітності влади та участі громади» (EGAP) розроблена Регіональна програма цифрової трансформації

Департамент цифрового розвитку, інформаційної політики та кіберзахисту ООДА